Bokkie-birds

vogelsite van Arjon de Bok

 

Zebravink (Taeniopygia guttata castanotis)

De zebravink is veruit de meest bekende vogel uit Australië.
Het leefgebied van deze vogel ligt op plaatsen waar water in de buurt is. Uiteraard moeten deze plaatsen wel bescherming bieden in de vorm van grasvlakten en laag struikgewas.

In het verleden had deze vogel ook nog een andere naam, die te herleiden was naar de kastanjebruin gekleurde plekken rond de ogen van de man. Hij werd ook wel Kastanjebruin Geoorde Vink genoemd.

De huidige naam heeft hij te danken aan de fijne zwarte markingen op een witte ondergrond, die lopen van de borst tot aan de kin, welke sterk doen denken aan een zebra.

De zebravink is in de loop der eeuwen een vogel geweest die uitstekend broedde. De pop legt gemiddeld 4 tot 6 eieren welke in ongeveer 14 dagen worden uitgebroed. De jongen verlaten zo rond de 20e dag het nest, maar worden daarna nog wel ongeveer 2 weken door de ouders gevoerd. Als de jongen zelfstandig eten, zo rond de 35e dag, kunnen ze bij de ouders worden weggehaald.

Het eten van de zebravink bestaat uit een standaard tropenmengsel aangevuld met onkruidzaden en eivoer. Ook een stukje groenvoer laten ze zich graag voorschotelen.